2013. augusztus 31., szombat

Így írsz te – Rozványi Dávid



Rozványi Dávid – A halott asszony bekacsint
2. évad 75:
A halott asszony éjszaka is kacsintgat


Újra kézbevettem a körömreszeléket és a sima körömreszelőt. Úgy, ahogy van. Öregedett színű, mélysárga illatú, tele hazugsággal és ármánykodással.
Mellettük egy bamba tekintet révedezik. Apró nehézségeket rakok arrébb, emlékezve a kizsákmányolásra és üldöztetésekre. Türelmesen elbeszélgetek magammal a templom kalandjairól.
Aki elveszítette a fejét, az most nem képes emlékezni velem. Aki nem tud olvasni, annak szerencséje van.
A plébános elindult a püspökségre. Ez jutott eszembe az elhajlított kiskanálról. Elindult jóváhagyatni a hét napjainak sorrendjét. Csupa mézesmázos gondolat nyomasztotta, amikor a küszöbnek támasztotta a létrát. Mintha csak vezekelni akart volna a nyolcadik és a kilencedik napért. A tizedikre gondolni sem mert, erről árulkodik a következő emlék, egy tisztességben megszáradt pók.
Minden megváltozott, valóban más lett Magyarországon, de a szárnyatlan legyeket nem hagyhatom ki a történetből. Három ténymegállapítást találok a kétdimenziós dobozban, egyik sem eretnekség. Ezekről két új fejezetet fogok írni, ha találok ötletet is.
Hiába kopottak az emlékek, hiába hervadtak az illatok, az embereknek van célja. Olvasni és olvasni. Hetente kétszer hozzátartozik a napi rituáléhoz, mint a harangszó.
Valaki meghal és mégsem él tovább. Ebből származik a sors, amit pontosan megírok.
Félretettem a kacsintást, nem kell több álnok látnok! Le az üvegszemekkel!

1 megjegyzés: